Zomervakantie


We doen het allemaal: Je denkt aan de zomervakantie en 'plop' daar heb je een plaatje in je hoofd van hoe jij het graag zou willen. Wat we vaak na de vakantie horen is: Het is niet gegaan zoals ik had gewild, want ... (vul zelf in).

Natuurlijk heb je niet alles in de hand, maar stel nou dat wat je NU doet wél invloed heeft op jouw en jullie beleving van de zomervakantie? Daar hebben we iets voor! De zomervakantieposter, barstensvol met tips! Zoek de tips uit waar je iets mee kan en maak er wat van!

We geven je nu al de allerbelangrijkste TIP: print de poster uit en hang 'm op een plaats waar je dit handige lijstje dagelijks tegen komt. 


#1 Adem in. Adem uit.
Haal diep adem. En daarna nog 2 keer. Adem in, adem uit. Laat je schouders zakken. Tong los in je mond (eerlijk zeggen, zat ie tegen je gehemelte geplakt?). 

#2 #Liefzijn, voor jezelf en voor elkaar.
Wees lief voor jezelf en voor elkaar. De zomervakantie is er niet voor niks! Het is gezond om even gas terug te nemen en niet zoveel te 'moeten'. Zit er even een rotdag tussen? Ga op tijd naar bed, je staat dan waarschijnlijk een stuk vrolijker weer op met een hele nieuwe dag voor je!

#3 Maak een LIKE TO DO lijstje, voor de onverwacht vrije uurtjes.
Schrijf eens op: wat zou jij heel graag willen doen komende vakantie? Met je gezin? Met je partner? Voor jezelf? Mooi lijstje? Hang het op een zichtbare plek op (bv. naast deze poster). Worden jullie ineens verrast met een paar vrije uurtjes? Dan hoef je alleen nog maar een leuke activiteit uit te kiezen. Zo voorkom je dat je overvallen wordt door de vrije tijd, niks kan verzinnen dus maar gewoon wat gaat opruimen en naderhand denkt: Hè verdorie, we hadden genoeg tijd om naar de dierentuin te gaan.
Op dit lijstje staan waarschijnlijk ook ideëen waar je eerst wat voor moet regelen. Nu je dat helder hebt: ga het regelen. Je wilt dus een paar nachtjes weg met het gezin? Dan bespreek je vanavond bij de koffie samen welke periode daarvoor het handigst is. Weet je nu al dat het nooit 100% ideaal gaat zijn? Kies dan de dagen waarop de minste bezwaren komen. Zoek samen uit waar je naartoe wilt gaan of neem zelf die beslissing en leg het vast! Gaan jullie niet op vakantie? Plan toch een week of een paar weken vrij voor jezelf. Vertraaag. Neem je rust. Pak een boek terwijl je eigenlijk de was wilt doen, want heee...je hebt vakantie! Kijk zo naar alle dingen die echt belangrijk voor je zijn komende zomer.

#4 Maak een MUST DO lijstje, plan het in en vink af!
Maak een overzicht: wat moet écht gebeuren in de vakantieperiode? Plan de klussen in op vaste dagen (bv. iedere maandag) en regel nu alvast iets voor / met de kids. Bv. dat ze met je man mee kunnen, regel oppas in huis, zwemmen met vrienden en vriendinnen of organiseer het zo dat ze een paar nachtjes slapen bij neefjes en nichtjes.

#5 Één avond per week = jullie avond (tv uit, vuurkorf aan)
Maak één avond per week heilig: dat is jullie avond, geen andere afspraken. Bij Mevrouw de Boer zijn we dol op de vuurkorf. Lekker biertje erbij en de gesprekken volgen vanzelf. Of staar gewoon de hele avond naar je vuurtje. Want je hoeft even helemaal niks anders. Ook heel fijn.

#6 Omdenken: Schermtijd wordt kwali-tijd. 
We horen het regelmatig: ouders die allergische reacties krijgen als hun kinderen achter een scherm kruipen. En dat snappen we, je ziet ze liever buiten rondrennen of in het echt met een vriend(in) afspreken en praten. Reality-check: dit is een andere generatie, iedereen van hun leeftijd heeft ook zo'n scherm. Dus we hebben een paar handige handvaten voor je. Laat het oordeel over een scherm los, je weet hoe het werkt: als het niet mag, dan is het alleen maar aantrekkelijker. Je zal zien dat het minder energie kost om met fijne gedachten rond te lopen in plaats van gedachten vanuit frustratie. Maak heldere afspraken met elkaar over welke momenten en hoe lang ze het scherm mogen gebruiken. Toon interesse, net zoals wanneer ze een boek lezen: Wat ben je aan het doen? Mag ik eens mee doen? Leg eens uit? Zo wordt schermtijd ineens kwali-tijd.   

#7 Taken-shuffle: iedereen doet een taak van een ander, inclusief kids.
Verander je routine. Als jij altijd zorgt voor het eten, opruimen keuken, wasgoed vouwen en bedden verschonen...overleg dan met je gezin wat zij een keer voor jou willen doen en wat jij voor hen kan doen. Je zult merken dat als jij op de gazonmaaier stapt in plaats van je oudste, je die oudste vraagt om plaats te nemen achter de pannen en je man het kopje thee voor je zet zo aan het begin van de avond...dat zijn die dingen die je straks gaat herinneren als bijzondere momenten in je vakantie.

#8 Tuin-zanië: maak van (een hoekje) in je tuin een vakantieoord. 
Lange warme avonden...lekker buiten in de tuin of op je veranda...zorg dat je een lekkere warme trui of dekentje paraat hebt, zet een paar kaarsjes in je buurt, luister naar je lievelingsmuziek en je waant je op vakantie...in je eigen achtertuin. (Vakantienummers om bij weg te dromen via Spotify: Vakantiecollectie)

#9 Vakantie garantie? Zoek een leuk zomerkamp voor je kinderen.
Wil je dat je kinderen wel echt op vakantie gaan en zit het er niet in om als gezin op pad te gaan? Denk dan aan een fijn zomerkamp dat bij hen past. Je hebt kampen om te sporten, te gaan paardrijden, theater of musical te leren...Het lijkt misschien een grote stap, maar je kind kon er wel eens heel erg blij van worden! Maar een logeerpartij bij opa en oma is natuurlijk ook niet te versmaden. 

#10 Hang zelf de slingers op! Zin om je mooiste jurk aan te doen en een hapje te gaan eten? Just do it : )
Vakantie mag je vieren. Pak een mooie jurk uit je kast, trek lekkere schoenen aan en loop rond alsof je flaneert over een boulevard. Tijd besteden aan jezelf en jezelf optutten geven je een gevoel van feest. En alleen jij kan dat zelf van deze vakantie maken, dus...shine on girl!
En go with the flow...We zijn er natuurlijk allemaal heel goed in, op een boerderij ga je mee met wat er nodig is. Maar wat als je meegaat met wat je zelf graag wilt? Je staat de aardappels te schillen en realiseert je: maar ik heb nu zin in een lekkere salade en een glas witte wijn...zeg het hardop en bel dat leuke restaurantje! 

#Bonus tip!
Helpt geen van bovenstaande tips? Neem contact met ons op mail@mevr-de-boer.com  Dan gaan we samen sparren over wat jouw unieke tip is om er een heerlijke vakantie van te maken. Of wie weet is het tijd voor een mini-vakantie voor jezelf: Het Mevrouw de Boer Weekend

HELE FIJNE VAKANTIE!