Blog Vergeten groente - januari 2020

Vergeten groente
De vraag: Wie ben ik? lijkt binnen de agri-sector een vergeten groente. Je komt hem af en toe weleens tegen, maar hij staat zeker niet standaard op het menu.

Wie ben ik? Een vraag die al besproken werd tijdens Zelfmanagement; een vak, dat 20 jaar geleden al werd gegeven op de HAS in Den Bosch, toen ik er zat. Ik kan me niet herinneren dat iemand uit mijn klas destijds echt blij werd van dat vak. Je kent het wel: we waren 18 en namen het leven niet al te serieus. En zéker niet zelfmanagement. Onze doelen waren helder: een leuke studententijd beleven en voldoendes halen.

Het doel van de docent Zelfmanagement was ons na te laten denken over onze kwaliteiten. We werden onder andere beoordeeld op het leiden van een vergadering, presenteren en samenwerken. We zeurden, zoals een goed student betaamt, natuurlijk altijd over dit vak en zagen ontzettend op tegen de beoordeling. Afgaan tegenover je hele klas... dat was onze grootste angst.
Dat we zo negatief waren over dit vak en alles wat erbij kwam kijken bleek onterecht. Op veel momenten in mijn verdere carrière heb ik namelijk dankbaar teruggedacht aan Zelfmanagement.

Weten wie je precies bent vormt de basis voor jouw ontwikkeling en dat van je gezin en je bedrijf. Weten wat bij jou hoort en waar je goed in bent, waar je energie van krijgt en waar je hart sneller van gaat kloppen.

Uit de vele gesprekken die we voeren met agri-vrouwen blijkt dat het niet vanzelfsprekend is tijd en geld te investeren in deze zoektocht naar jezelf. Is dit typisch iets agrarisch? In veel andere branches zie je dat het wel vanzelfsprekend is om hierin te investeren. Het hoort erbij.
Door te groeien kom je verder. De agri-sector is erg goed in ontwikkeling op technisch niveau, maar groei op persoonlijk vlak lijkt een vergeten groente. Vooruit, als er tijdens een ledendag van een coöperatie aandacht aan wordt besteed, dan willen we heus wel een keer een workshop bijwonen. Maar doen we er daarna ook nog iets mee?

Gelukkig zien we wel beweging. Steeds meer agrariërs staan open voor het investeren in je eigen IK en zien het nut ervan. Op deze manier verrijken ze hun eigen leven en dat van hun directe omgeving.
Natuurlijk, het is niet zomaar wat, een stap zetten richting jouw persoonlijke ontwikkeling als mens. Maar ik ben van mening dat als je de keuze maakt je persoonlijk te ontwikkelen je een 'rijker' mens wordt.
Tenslotte: Life begins from inside out.