Blog Roze helikopter - september 2019

Daar zit ik dan. In ons kantoor in Uden. Het is dinsdagavond 9 uur en tijd voor onze strategische sessie. Alleen zit ik nu in m'n eentje, want Rianne is sinds twee weken met zwangerschapsverlof. Op deze avonden werken Rianne en ik normaal gezien 'aan' ons bedrijf. We stappen uit de actiemodus en in onze helikopter. Met deze - coole, fuchsia - helikopter voorzien van ons kleurrijke logo hangen we dan spreekwoordelijk boven ons bedrijf. Veel vragen komen voorbij. Wat is ons doel voor dit jaar? Zitten we nog op koers? Klopt ons doel nog? Wat is het doel van volgend jaar? Hoe gaat het met ons en met ons bedrijf? Is er iets wat niet werkt? Waar moeten we op bijsturen?

Supergoed om te doen. We stappen uit de denderende trein en dagen onszelf uit om stil te staan. We gaan echt even in de lucht hangen, net zoals je in een helikopter kunt doen. Eigenlijk precies hetzelfde wat we bij de vrouwen in ons jaarprogramma doen. Jezelf uitdagen om stil te staan. Niet eenmalig, maar elke maand opnieuw. Want als je structureel stil staat, kun je bijsturen. Dan kun je zien en voelen wat niet loopt. Wat je graag anders wilt. Elke maand opnieuw merken we dat dit ons weer nieuwe energie geeft. Ook draagt 'stilstaan' bij aan de balans en je voldoening. En dat is niet alleen goed voor jou maar werkt ook positief voor je gezin.

Ik zie en hoor, dat 'stil staan' niet vanzelfsprekend is op boerenbedrijven. En ik ben van mening, dat het super is om het wél te doen. Even weg uit het 'harde werken' waar we keigoed in zijn. Omdat het bijdraagt aan plezier, aan rust, aan begrip voor elkaar, aan een duidelijke koers, aan de neuzen dezelfde kant op. Samengevat: het draagt bij aan KWALITEIT. En dat is zó ontzettend waardevol!

Ik zie dat de valkuil van een agrarisch bedrijf is dat je volledig in je eigen wereld kan zitten waarin het patroon is: doordenderen en heel veel zelf op willen lossen. En ik weet als geen ander (als boerendochter), dat deze mentaliteit van doordenderen (hard werken en doorzetten) je heel ver kan brengen. Maar ik weet ook donders goed, dat je met diezelfde mentaliteit keihard tegen de muur kan lopen. Geloof me; ik weet precies hoe het voelt om met oogkleppen op volledig tegen zo'n muur te knallen.

Ik heb moeten leren om regelmatig stil te staan. En ik weet nu ook wat het me brengt. Voor mij is dat balans doordat ik overzicht, structuur en rust creëer. Daarnaast brengt het me energie, omdat ik vanuit rust kies voor de dingen die me energie opleveren. En om de cirkel helemaal rond te maken: dat zorgt weer voor voldoening. Dus, conclusie: in mijn ogen is 'stil staan' vooruitgang!

Waar ik je toe wil uitnodigen: beslis voor jezelf hoe vaak je stil wil staan in een jaar. Maak hier iets moois van. Ga lekker uit eten met je partner of maak zelf een wandeling door het bos. Schrijf op wat voor jou belangrijk, maak er ruimte voor en ga het doen! Want het ergste is om er later achter te komen dat je spijt hebt van de dingen die je niet hebt gedaan.

En als je onze helikopter een keer wil lenen... just let us know ;)

Marlies