Agri-vrouw Betty vertelt - april 2020

Vandaag vertelt Jaarprogramma deelneemster Betty over haar avontuur in Nepal. Haar verhaal linkt helemaal aan ons thema van mei: voor jezelf zorgen. Zij besloot namelijk tijdens het Mevrouw de Boer weekend 2018 voor zichzelf te kiezen en nam een grote stap: ze boekte een ticket naar Nepal om te gaan werken in een kindertehuis. Een lang gekoesterde wens waarvan ze niet had gedacht dat het écht werkelijkheid zou worden. Precies een jaar na het weekend vertrok ze naar Nepal. Al vanaf haar puberteit was Betty druk voor en met anderen...tot ze haar rust in Nepal vond.

''Mijn reis naar Nepal heeft me bevrijd en rust gegeven. Ik heb deze tweeënhalve maand echt nodig gehad om te ontdekken hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen. Daar heb ik nooit enig idee van gehad. Ik wist niet eens wat dat was, hoe ik dat moest doen. Eerlijk gezegd vond ik mensen die dat deden altijd een beetje egoïstisch. Ik zat behoorlijk vast in mijn gedachten, dat voelde ik wel als een last in mijn leven. Maar ik zie nu heel duidelijk in dat als ik goed in mijn vel zit (en dat kan ik alleen maar bereiken door goed voor mezelf te zorgen) ik een veel leuker mens ben. Daar vaart iedereen wel bij: mijn man, kinders, wie dan ook.

Ik heb in Nepal geleerd wat het is om ontspannen te zijn, wist ik veel hoe dat voelde. Ik weet nu dat ik nooit echt ontspannen ben geweest, zelfs als ik dacht dat ik ontspannen was zat er nog spanning in mijn lijf. Dan werd er regelmatig tegen me gezegd: je mag er gewoon zijn! Klinkt leuk, maar wat is dat?? Toen ik in het tehuis kwam zeiden ze het ook tegen mij: Het is belangrijk dat je er gewoon bent. Ik dacht: nee hè, wat is dat, wat moet ik daar mee. Zelfs dat heb ik in Nepal geleerd, ik kan nu gewoon ZIJN. Weet je hoe heerlijk dat is. Ik gun het iedereen. Echt.... het is haalbaar en daarvoor hoef je echt niet helemaal naar Nepal af te reizen. Alles begint met goed voor jezelf zorgen.''